Kurban atıklarını kanallara attılar: Sonucu felaket oldu

Kurbanlık Atıklar Sulama Kanallarını Tıkadı, Halk Sağlığı Tehdit Altında

Adana’nın Yüreğir ilçesinde bazı vatandaşlar, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlıkların deri ve iç organ gibi atıklarını tarımsal sulama kanallarına attı. Bu durum, Ceyhan Nehri’ne kadar uzanan kanalların tıkanmasına ve halk sağlığını tehlikeye sokan bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep oldu. Akarcalı Mahallesi sakinleri, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait YS2 sulama kanalının kurbanlık atıklarıyla dolmasından dolayı bayramlarını kötü kokuyla geçirdi.

Atıkların Temizlenmesine Rağmen Sorun Devam Ediyor

Akarcalı Mahalle Muhtarı Şükrü Dişkaya, DSİ’ye ait YS2 sulama kanalının kent merkezinden mahallelere kadar uzandığını ve atıkların kimler tarafından suya atıldığının belirsiz olduğunu dile getirdi. Ekiplere bilgi verilmesi üzerine bölgede temizlik çalışmaları yapıldığını ancak atıkların bayramın 2. ve 3. gününde hala gelmeye devam ettiğini açıkladı. Dişkaya, “Hayvan derileri, iç organları, baş ve ayak bölümleri bu suya atılmış. Bu rezil bir manzara. Temizlendikten sonra toprağa gömüldü ancak atıklar hala gelmeye devam ediyor ve koku da devam ediyor. Dinimiz temizliği emrediyor. Kurban kesiminden sonra böyle bir şey yapılmamalı. Ne bizim ne başka insanların sağlığını riske atmamalılar” şeklinde konuştu.

‘Halk Sağlığı Tehlikeye Atılıyor’

Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ertan Kara, konuyla ilgili olarak, “Hayvan atıklarında mikroorganizmalar, parazitler ve bakteriler bulunmaktadır. Bu atıkların yol açtığı görüntüler, çeşitli hastalıkların yayılmasına neden olmaktadır. Köpekler tarafından parçalanması sonucu ‘kist hidatik’ hastalığına sebep olabilmektedir. Ayrıca, hayvan derilerinin toplanmaması durumunda içlerinde kene bulunabilir. Hayvan iç organlarındaki bakterilerin toprak ve suya geçmesiyle çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Talimatlara uymayan tarım işçileri, çıplak ayakla sulama faaliyetlerinde bulunduklarında insanlara parazit geçişine yol açabilirler. ‘Kist hidatik’ adı verilen hastalık yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Önlemler Alınmalı

Prof. Dr. Kara, bu kirlilik sonrasında alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Sulama kanallarının temizlenmesi ve atıkların zarar vermeden toprak alanlara gömülmesi gerekmektedir. Tarım faaliyetlerinde bulunanların çizme giymesi önemlidir. Kullanılan sularda yıkanan çamaşırların bir süre kullanılmamasını öneriyoruz. Her yıl kurban kesilirken atıkların sert, kalın ve patlamayacak şekilde siyah poşetlere konularak belirli noktalara bırakılması gerekmektedir. Özel kesim alanlarına dikkat edilmelidir” dedi.

Related Posts

Bakan Yerlikaya duyurdu: 346 kişi gözaltına alındı

“Siber Suçlarla Mücadele” kapsamında son bir haftada 346 kişi gözaltına alındı.

AKP’nin DEM planı sokakta iflas ediyor

DEM Parti Sancaktepe İlçe Örgütü, CHP’nin düzenlediği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine katıldı.

Kate kraliyet töreninde

Prenses Kate, koyu kırmızı Givenchy imzalı bir elbise ve ‘Lover’s Knot’ (Aşık Düğümü) tacıyla resepsiyona katıldı.

Türkiye SÖZCÜ’nün yanında

RTÜK’ün tarihe geçen 10 günlük rekor karartma cezası, her kesimden tepki gördü: Gerçekleri karartamayınca, ekranı kararttılar. Bu topraklarda SÖZCÜ’ler bitme.

105 kişi hayatını kaybetmişti! MHP’li eski belediye başkanına 21 yıl hapis

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Kütahya’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kütahya’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.