Kazançlar takipte: Kripto varlıklara vergi geliyor

Kripto Varlıkların Aklanmasına Karşı Hazine ve Maliye Bakanlığının Adımları

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin kripto varlıklar üzerinden aklanmasını engellemek için önemli adımlar atmaktadır. Bakanlık vergilendirme konusunda kapsamlı bir yasal çerçeve üzerinde çalışmaktadır.

Kripto Varlıkların Vergilendirilmesi Üzerine Düşünülen Modeller

Hazine Maliye Bakanlığı, kripto varlıkların vergilendirilmesi için üç farklı yöntemi değerlendirmektedir: İşlem vergisi, gelir vergisi ve KDV. Yapılan değerlendirmelere göre, işlem vergisi adı verilen ilk modelde, kripto varlık alım-satım işlemleri üzerinden düşük oranda bir vergi alınması üzerinde durulmaktadır. Kripto varlıkların %0,02’lik vergi oranıyla her işlemden otomatik olarak kesinti yapılması öngörülmektedir. Bu yöntemin geniş kapsamı ve otomatik işlemesi sayesinde maliyet-etkinliği ve düşük vergi oranlarıyla yüksek gelir elde edilebileceği belirtilmektedir.

Gelir Vergisi: Zorlu Fakat Önemli Bir Konu

İkinci alternatif olan gelir vergisi modelinde, kripto varlık kazançlarının ticari kazanç ya da değer artışı kazancı olarak değerlendirilip gelir vergisine tabi tutulması düşünülmektedir. Ancak kazancın hangi işlemde, ne zaman ve ne kadar oluştuğunun tespiti teknik olarak zor olduğundan, bu yöntemin kayıt dışı işlemlerle mücadelede sınırlı etki yaratabileceği ifade edilmektedir. Gelir vergisinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, kripto cüzdanlar ve borsalar arasında entegrasyonun sağlanması ve işlem geçmişinin şeffaflaşması gerekmektedir.

KDV: Düzenli İşlemlere Yeni Bir Yaklaşım

Üçüncü model olan Katma Değer Vergisi (KDV) ise özellikle düzenli kripto alım-satım yapan kullanıcıların ticari faaliyet yürüttüğü varsayımıyla KDV’ye tabi olabileceği düşünülmektedir. Bu noktada Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kripto varlıkları “gayrimaddi hak” olarak tanımlamasının önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu tanıma dayanarak, telif veya royalty benzeri işlemlere uygulanan KDV rejiminin kripto işlemlerine de örnek teşkil edebileceği ifade edilmektedir.

Related Posts

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Warren Buffett servetini dağıtıyor: En zengin listesindeki sıralaması değişti

ABD’li milyarder Warren Buffett, bu yıl Gates Vakfı ve aile vakıflarına 6 milyar dolarlık hisse bağışladı böylece Buffet’ın toplam yaptığı bağışların değeri 60 milyar doları aştı. Buffet’ın bağış sonrası dünyanın en zenginlerindeki sıralaması değişti.

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.