Hırsızların tercihi şaşırttı: İngiltere’de en çok çalınan araçlar

İngiltere’de Araç Hırsızlıkları Son 10 Yılda Yüzde 75 Arttı

Royal United Services Institute (RUSI) savunma ve güvenlik düşünce kuruluşunun perşembe günü yayımladığı rapora göre, İngiltere’de araç hırsızlıkları son 10 yılda yüzde 75 artarak yılda yaklaşık 130 bin araca ulaştı.

Raporda, yaşanan olayların basit bireysel hırsızlıklar olmadığı belirtilerek, olayların arkasında organize suç çetelerinin yer aldığı vurgulandı.

En Çok Çalınan Modeller

Rapora göre, Range Rover veya Rolls-Royce gibi üst düzey modellerin yanı sıra, Ford Fiesta, Ford Focus ve Volkswagen Golf gibi daha erişilebilir araçlar da suç şebekelerinin ana hedefi haline geldi.

RUSI araştırmacısı Elijah Glantz, “Bugün belirli bir model popülerken, yarın talep ya da güvenlik önlemleri değişirse çeteler başka bir modele yöneliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. Glantz’a göre, pahalı ya da nadir bulunan yedek parça talebi suçluları özellikle bu modellere yönlendiriyor.

RUSI, analizinde organize suç örgütlerinin araçları çaldıktan sonra bir gün içinde İngiltere’den çıkarıldığını belirterek, araç hırsızlığının artık düşük seviyeli bir suç olmadığını vurgulayarak, bu suçun yurt içi ve uluslararası boyutları olan ciddi ve organize bir suç biçimi haline geldiğini kaydetti.

Hangi Ülkelere Kaçırılıyor?

Çalınan araçların çoğunun Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Kıbrıs ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelere ihraç edildiği belirtiliyor. Bu ülkelerdeki yüksek talep, organize suç çeteleri için büyük bir kazanç fırsatı oluşturuyor.

İngiltere Ulusal Suç Ajansı’nın raporuna göre, araç hırsızlığının ülke ekonomisine oldukça büyük bir etkisi olduğu ve yılda yaklaşık 1,77 milyar sterlinlik kayba neden olduğu ifade edilirken, sigorta primlerinin ise 2021 yılından bu yana yüzde 82 arttığı bildirildi.

RUSI araştırmacıları, bu maliyetin yalnızca sigorta veya onarım değil, aynı zamanda suçun önlenmesi ve mağdurların uğradığı zararların telafisini de içerdiğine dikkat çekiyor.

Glantz, İngiltere’nin küresel ticaret ağı, ada konumu ve limanlardaki güvenlik zafiyetleri sebebiyle araç hırsızlığı suçlarının karşı karşıya olduğu zorlukları vurgulayarak, polis gücünün önceliğinin şiddet suçlarına verilmesinin araç hırsızlarının işini kolaylaştırdığını belirtti. Liman yetkililerinin genellikle giriş yapanları kontrol ettiğini ancak çıkan araçlara yeterince zaman ayrılmadığını söyleyen Glantz, bu durumun sistemi savunmasız kıldığını ifade etti.

Related Posts

Erdoğan’dan ‘CHP kurultayı’ açıklaması: ‘Şeriatın kestiği parmak…’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan partisinin il başkanlarına seslendiği konuşmasında teşkilatlara “Bu yaz mevsimi mevsimlerden bir mevsim olmayacak. Çok çalışacağız, kapı kapı dolaşacağız” dedi. Erdoğan, CHP kurultayı için ise “Davanın tüm tarafları CHP’lilerden oluşuyor. Bu kavga güreşinin, bu bilek güreşinin hiçbir yerinde yokuz” iddiasında bulundu.

Polonya, 7 Temmuz’dan itibaren Almanya ve Litvanya ile sınır kontrollerini başlatıyor

Polonya, 7 Temmuz’dan itibaren Almanya ve Litvanya ile sınır kontrollerini başlatıyor

Avrupa ülkesinden bir ilk: 500 bin kişiyi işe alacaklar

İtalya, 2026-28 döneminde AB vatandaşı olmayan 500 bin kişiye çalışma vizesi verecek.

Trump, Suriye’ye yaptırımları sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını sonlandıran Başkanlık kararnamesini imzaladı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Trump, istikrarlı, birleşik ve kendi içinde ve komşularıyla barış içinde olan bir Suriye’yi desteklemeye kararlı” ifadelerine yer verildi.

Kral, Türk döneri için sıraya girdi: Kimse fark etmedi

Hollanda Kralı ailesiyle birlikte Türk döneri için sıraya girdi. Kimse kralı fark etmedi.

Trump’tan yeni İran açıklaması: ‘Hiçbir şey teklif etmiyorum’

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırısına ilişkin yeni bir açıklama yaparak, Tahran yönetimine “hiçbir şey teklif etmediğini” belirtti.