Türk inşaat devini 2 kişi iflas ettirdi. 4 bin daire ve dükkanı teslim edemedi. 6 yıl TMSF’de kalmıştı

Fi Yapı İnşaat AŞ, Mahkeme Kararıyla İflas Etti

Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinden Fi Yapı İnşaat AŞ, mahkeme kararıyla iflas etti. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, şirketten daire alan Suna Göksu ve Tuncay Zaptiye’nin iflas talebi kabul edildi. Fi Yapı’nın teslim edemediği yaklaşık 4 bin daire ve dükkân, binlerce vatandaşı mağdur etti.

Beşiktaş’ın Sponsoru Olarak Biliniyordu

Fi Yapı, bir dönem Beşiktaş’ın stadyumuna sponsor olarak biliniyordu. Ancak şirket, 6 yıl boyunca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) denetiminde kaldı ve bu süreçte 369 milyon TL’lik zarar oluştuğu iddia edildi. 2000’li yılların parlayan yıldızlarından olan Fi Yapı, projeleriyle adını duyurmuştu. Ancak belediyelerin kararları ve mali sorunlar yüzünden büyük sarsıntılar yaşadı.

Talan İddiaları Ortaya Atıldı

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında şirket sahibi Fikret İnan hakkında dava açıldı ve Fi Yapı TMSF’ye devredildi. İnan, 2022’de beraat ederek şirketi geri aldı. Ancak uzun denetim süreci, şirketi mali açıdan olumsuz etkiledi. Fi Yapı, 13 Şubat 2023’te yaptığı açıklamada, özellikle Fi Side projesinin 6 yıl boyunca TMSF kayyumları tarafından “talan edildiğini” savundu.

Şirketin 2022’deki bilirkişi incelemesinde, şantiyelerde 369 milyon TL’lik hasar tespit edildiği belirtildi. Ayrıca İzmir’deki Garip Ada arazisi icradan satışa çıkarıldı ve şirketin varlıkları eridi.

Karara İtiraz Edildi

5 Şubat 2025’te, Suna Göksu ve Tuncay Zaptiye’nin açtığı iflas davası sonucunda Fi Yapı iflas etti. Şirket, mahkemede “borca batık olmadığı” ve projelerin yüzde 60’ının tamamlandığı savunmasını yaptı. Ancak mahkeme, 12 Haziran 2025’te iflas kararı verdi. Karara itiraz eden şirket avukatları, hukuki mücadeleyi sürdürüyor.

Fi Yapı’nın yarım kalan projeleri, binlerce alıcıyı zor durumda bıraktı. Fi Side gibi projelerde daire ve dükkân bekleyen vatandaşlar, belirsizlik içinde çözüm arıyor. Şirketin iflası, sektördeki güven sorununu yeniden ön plana çıkardı.

Related Posts

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.