Asya borsalarında dalgalı seyir: Trump ve ticaret endişeleri gündemde

Asya Borsaları Karışık Seyretmeye Devam Ediyor

Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, bölgede tarife müzakerelerine ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerinin dozunu artırması ve ABD’nin ticaret politikalarına yönelik endişeler, belirsizliklerin artmasına sebep oluyor. Küresel piyasalar da bu durumdan etkilenerek karışık bir seyir izliyor.

Asya’da Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, Japonya’nın 2019’da ABD ile yapılan ticaret anlaşmasını feshetme planı olmadığını belirtirken, Trump yönetiminin yeni otomobil tarifeleri getirmesiyle anlaşma arasındaki tutarsızlıklardan endişe duyduğunu ifade etti. Diğer yandan, analistler, Çin dışındaki Asya ülkelerinin müzakerelere karşı iyimser kaldığını ve Çin’de devlet teşviklerinin ve iç talebi artırmaya yönelik adımların risk algısını sınırladığını belirtiyor.

Ayrıca, ABD’deki gelişmeler sonucunda dolar/Japon yeni paritesi Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 0,6 düşüşle 139,9 seviyesine indi. Japonya’da BoJ çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi üst üste üçüncü ayda da yüzde 2,2 seviyesinde kalarak istikrarını sürdürdü.

Buna bağlı olarak, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 azalışla 34.230 puandan ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle 2.486 puandan kapandı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artışla 3.303 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 yükselişle 21.510 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,4 kazançla 79.710 puanda bulunuyor.

Related Posts

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

Türk inşaat devini 2 kişi iflas ettirdi. 4 bin daire ve dükkanı teslim edemedi. 6 yıl TMSF’de kalmıştı

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerinden Fi Yapı İnşaat AŞ, mahkeme kararıyla iflas etti. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, şirketten daire alan Suna Göksu ve Tuncay Zaptiye’nin iflas talebi kabul edildi. Fi Yapı …

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …