ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

ABD’nin önde gelen basın kuruluşlarından NYT ve Netanyahu arasında savaş tartışması

New York Times (NYT) gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun siyasi çıkarları için Gazze Şeridi’ne saldırıları yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğüne ilişkin haberine İsrail Başbakanlık Ofisinin tepki göstermesinin ardından Netanyahu’ya yanıt verdi. NYT’nin yanıtında, hazırlanan haberin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Netanyahu’nun iktidarda kalmasına nasıl yardımcı olduğunu ayrıntılı şekilde ortaya koyduğu vurgulandı.

Tutdere dosyasında delil yok!

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere hakkında başlatılan soruşturmanın temeli, temizlik firması ödemelerine dayanıyor. Soruşturmanın merkezinde, temizlik hizmeti sağlayan Bilginay firmasının yerel seçimlerin ardından hak ediş ödemelerini alamadığı yönündeki iddialar yer alıyor. Yapılan açıklamada tüm ödemelerin belgelerle kanıtlandığı belirtildi.

‘Yanlış tanı’ sonucu alınan böbreğin bedeli belli oldu

Bursa’da yaşayan Ebru Ünal’ın (40), 2018 yılında sırt, böbrek ve karın ağrısı şikayetiyle gittiği Ankara’daki özel hastanede, üzerinde kitle bulunduğu söylenen sol böbreği acil ameliyatla alındı. Yapılan patolojik incelemede Ünal’ın rahatsızlığının, kemoterapi ile tedavi edilebilen lenfoma kanseri olduğu, böbreğinin alınmasına gerek olmadığı ortaya çıktı.

Bakan Yerlikaya duyurdu: 346 kişi gözaltına alındı

“Siber Suçlarla Mücadele” kapsamında son bir haftada 346 kişi gözaltına alındı.

AKP’nin DEM planı sokakta iflas ediyor

DEM Parti Sancaktepe İlçe Örgütü, CHP’nin düzenlediği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine katıldı.

Kate kraliyet töreninde

Prenses Kate, koyu kırmızı Givenchy imzalı bir elbise ve ‘Lover’s Knot’ (Aşık Düğümü) tacıyla resepsiyona katıldı.