Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Astım Hastalarının Tedavi Süreçlerinde Karşılaştıkları Zorluklar

Doç. Dr. Elbek, astım hastalarının tedavi süreçlerinde pek çok sorunla karşılaştıklarını vurgulayarak, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Elbek, her iki astım hastasından birinin mevcut sağlık sisteminde randevu alamadığı için gerekli takibi yaptıramadığını belirtti. Ayrıca kadınların, astım hastaları arasında önemli bir dezavantaj yaşadığının altını çizdi. Kadın hastaların şikayetlerinin yeterince ciddiye alınmadığı için randevu önceliği alamadığını ifade etti. Kendi cebinden hastane ve ilaç masraflarını karşılayan hastaların, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ilaçlara erişemediği ve hastalıklarını kontrol altına almakta zorlandığına dikkat çekti.

Çevresel Faktörlerin Astım Üzerindeki Etkisi

Çocukluk çağında başlayan astımın Türkiye genelinde yaygın olduğunu belirten Kızılırmak, çocukluk döneminde başlayan vakaların bir kısmının zamanla kaybolmasına rağmen, yetişkinlikte ortaya çıkan astım vakalarının sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu dile getirdi. Toplumun yaklaşık yüzde 5’ini etkileyen astım hastalığının ekonomik sorunlarla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Kızılırmak, tedaviye erişimde ekonomik faktörlerin belirleyici rol oynadığını söyledi. Astımın çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilendiğine değinen Kızılırmak, sigara dumanı, hava kirliliği, kömür veya odun sobası kullanımı gibi etmenlerin astımı kontrol etmeyi zorlaştırdığını belirtti.

Eşitsizliklerin Ortadan Kaldırılması Gerekiyor

Astım hastalarının ekonomik yükünü azaltmak için sağlık politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirten Kızılırmak, kronik hastalıkların erken teşhisine yönelik programların geliştirilmesi, tedaviye erişimde eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ve çevresel risk faktörlerinin azaltılması çağrısında bulundu. Doktorların polikliniklerde yoğun hasta sayısı nedeniyle kronik hastalara yeterince vakit ayıramadığını da vurgulayan Kızılırmak, astım hastalarının inhaler cihazlarını doğru şekilde kullanmalarının önemine dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesiyle beraber yaşam koşullarının da düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Kızılırmak, sağlık sisteminin eşitsizlikleri giderici şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.