Elektrikli otomobillerdeki en büyük sorun nedir?

Elektrikli Araç Leasing Finansmanı Sunan Bankaların Finansal Sonuçları İnceleniyor

Bazı bankaların elektrikli araçlar için leasing finansmanı sağladığı ancak araç finansmanından kaynaklanan kayıplar nedeniyle finansal sonuçlarının düştüğü görülüyor.

Elektrikli araçlar, Covid-19 salgını öncesinde yükselişe geçtiğinde üreticilerin rüyalarını süsledi. Ancak bazı şirketler, elektrikli otomobillerin finansmanında toplu olarak yer alarak geleceğe yatırım yaptı.

Elektrikli araçlar, kullanım maliyeti açısından oldukça cazip ve tam şarjlı olarak kullanıldığında önemli ölçüde daha ucuz hale geliyor.

Ancak, elektrikli araçların ikinci el piyasasında bayilere geri dönüşü genellikle hayal kırıklığı yaratıyor.

Bazı bankalar için leasing getirileri oldukça yüksek olabilir ve bu durumun bankalar için bir hobi haline geldiği iddia ediliyor.

Bankaların 2024 yılında etkileyici sonuçlar elde etmelerine rağmen, elektrikli araçların finansmanının karmaşık bir süreç olduğunu unutmamaları gerekiyor.

Uzun Süreli Kiralamalar Yolculuklarını Sürdürecek

Belçika’da BNP Paribas Fortis, elektrikli araçların değer kaybı nedeniyle olumsuz bir sonuç gördü.

Özellikle agresif kiralama politikalarına baktığınızda, bu durum şaşırtıcı olmayabilir.

Elektrikli Araç Kiralamaları Artacak mı?

Kiralama, premium markalar için tarihsel olarak cazip olmuştur ancak ikinci el elektrikli araç piyasası istikrar kazanmadıkça finans kuruluşları gelecekte zorluklarla karşılaşabilir. Bu durum, teknoloji ve modellerdeki hızlı değişimlerin araçların değerlerini belirsiz hale getirmesinden kaynaklanıyor. Elektrikli araçlar hızla ikinci el piyasada el değiştirmiyor.

Finansal kurumlar için bu olumsuz durumun acil sonuçlarından biri, risklerin dengelemesi için kiralama ücretlerinin orta vadede artırılması gerektiği görülüyor. Bu durumdan hemen hemen herkes etkilenecektir.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten rezervlerle ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programının şoklara karşı dirençli olduğunun kanıtlandığını belirterek, “Türkiye’nin net döviz rezervleri haziran sonu itibarıyla yaklaşık 89 milyar dolar arttı, şu anda daha da yüksek. Uluslararası tanımlara göre rezerv yeterliliğine ulaşmış durumdayız.” dedi.

Emeklilerden zamma tepki yağdı: Emekli her şeyi yemesin dokunur!

Osmaniye’de emekli vatandaşlar enflasyonla birlikte yükselen maaşlara tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükselmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi.

TL’nin reel değerinde kayıp

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısındaki reel değerini gösteren Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verilerini açıkladı. Haziran ayına ait geçici veriler, TL’nin reel anlamda değer kaybettiğini …

Morgan Stanley’in tahmini: Yıl bitmeden 4 faiz indirimi olacak

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’ye ilişkin yeni faiz ve enflasyon tahminlerini açıkladı. Banka, yıl sonu enflasyon tahminini korurken TCMB’den temmuzda faiz indirimi beklediğini kaydetti. Bankanın yılsonu faiz ve enflasyon beklentisi ne?

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.

Çelik fiyatları 9 aylık kabustan uyanıyor

Çelik piyasasında hareketlilik başladı. Çin’de çelik vadeli işlemleri ton başına 3,040 yuan seviyesini aşarak, Haziran ayı boyunca 2,940 yuan civarında seyreden dokuz ayın en düşük seviyelerinden önemli bir toparlanma kaydetti. Bu yükselişte Çin …