Genç ve orta yaşlı erkeklerde böyle başlıyor! 6 haftalık gecikme ölüm riskini 2’ye katlıyor Posted on 9 Ağustos 2024 by Seher Alp KARDEŞLERDE VARSA DİKKAT! Testis tümörü riskini artıran nedenlerin başında inmemiş testisler yer almaktadır. Testis tümörlü hastaların yüzde 5-12’sinde görülen inmemiş testislerin yanı sıra; birinci dereceden akrabalarda (özellikle kardeşlerde) testis tümörü olması, genetik bir hastalık olan “Klinefelter sendromu”nun görülmesi, karşı testiste daha önceden testis tümörü olması ve kısırlık gibi nedenler de testis kanseri nedenleri arasında sıralanabilir. NEFES DARLIĞI VE KİLO KAYBI TÜMÖRÜN HABERCİSİ OLABİLİR Testis tümörleri genellikle ağrısız kitlelerdir. Tümörler, bazı durumlarda testis içine kanama veya travma sonrası akut ağrı olarak da ortaya çıkabilir. Diğer yandan, testis çevresinde su toplanması (hidrosel) veya memelerde büyüme ve hassasiyet (jinekomasti) hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalık genellikle ileri derecede yayılmamakta, ancak yayıldığı ender durumlarda kanserli hastanın boynunda kitle oluşumuna, nefes darlığına, kilo kaybına, bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir. Tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tetkiklerin yanı sıra; tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilmektedir. TESTİS KANSERİNİN 7 BELİRTİSİ 1- Testiste büyüme ve ele gelen kitle 2- Testis kesesinde ağırlık hissi 3- Karında ve kasık bölgesinde ağrı 4- Testis kesesinde sıvı toplanması 5- Testislerde ağrı ve rahatsızlık hissi 6- Memelerde ağrılı büyüme 7- Sırt ağrısı VAKİT KAYBETMEDEN TEDAVİYE BAŞLAMAK ÖNEMLİ Testiste ele gelen bir kitle, aksi ispat edilmediği sürece tümör olarak kabul edilir ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanır. Gerekli patolojik incelemenin yapılması ve tanının kesinleştirilmesi konusunda çabuk davranmak oldukça önemlidir. Patolojik incelemenin sonucuna göre hastalığın hangi evrede olduğu ve hücre yapısına göre değişiklik gösteren alt tipleri tanımlanmaktadır. Elde edilen sonuç doğrultusunda “kemoterapi” veya “radyoterapi” gibi ek bir tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı belirlenmektedir. Ameliyat sonrası tümörün evresine ve tipine göre iyi bir takip yapılmalıdır. Hastalığın tedavisinde başarı şansını artıran en önemli faktör erken tanı ve kısa sürede yapılan uygun tedavidir.
sağlık Göz rengi değiştirme ameliyatına ilgi arttı! ‘Tecrübeli ellerde 15-20 dakika sürüyor’ Seher Alp 20 Kasım 2024 2 min 0 Göz rengi değiştirme ameliyatının son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaştığını söyleyen Prof. Dr.…
sağlık Trabzon hurması kabuklu mu yenilmeli kabuksuz mu? İşte yanıtı… Seher Alp 19 Kasım 2024 2 min 0 Trabzon hurması, özellikle tatlı ve sulu yapısıyla dikkat çeken bir meyvedir, ancak bazı kişiler için…
sağlık İzmir Güzelbahçe’den hastane hizmeti Seher Alp 17 Kasım 2024 2 min 0 Güzelbahçe Belediyesi, vatandaşların hastanelerde rahat ve hızlı bir şekilde tedavi hizmeti almaları amacıyla hastanelere birer…