Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi, “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” semineri düzenledi. Seminerde gıda güvenliği ve kalitesi ele alındı ve tarladan sofraya uzanan süreçteki denetim ve yönetim uygulamalarının uluslararası boyutu vurgulandı. Katılımcılara güncel gelişmeler aktarılarak, küresel düzeydeki gıda güvenliği standartları tanıtıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy’un sunumuyla gerçekleştirilen seminerde, gıda güvenliğinin geniş kapsamlı bir konu olduğu ve uluslararası iş birliği ve bilgi paylaşımının güvenli gıda üretimini desteklediğine dikkat çekildi.

Seminerde Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşirken, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de seminerde yer aldı. Prof. Dr. Özden, merkezin Kıbrıs’a özgü tarım değerlerini koruma ve bilimsel temelde gelecek nesillere aktarma misyonuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Özden, merkezin aynı zamanda tarım, gıda ve kırsal kalkınma konularında ulusal ve uluslararası iş birliklerine odaklanarak yerel değerleri yaşatmayı ve toplumla paylaşmayı amaçladığını ifade etti. Merkezin aynı zamanda KKTC’nin AB uyum sürecine katkı sağlamak için bilimsel üretim hedeflediğini belirtti.

Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy, “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” sunumunda küreselleşmenin ve teknolojik ilerlemelerin gıda güvenliği yönetimi üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde ele aldı. Özellikle soğuk zincir sistemleri ve lojistik altyapıdaki gelişmelerin güvenli taşımacılıkta önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ulusoy, blockchain teknolojisinin ürün izlenebilirliğine katkı sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Ulusoy, akıllı tarım uygulamalarının üretim verimliliğini artırdığını ve küresel pazar erişimini kolaylaştırdığını belirterek, gıda güvenliği sağlanırken uluslararası düzeyde uyumlu yasal düzenlemelerin önemine vurgu yaptı. Aynı zamanda, toplumsal etkisi olan güvensiz gıda tüketiminin önlenmesi için uluslararası düzeyde iş birliği gerektiğini belirtti.

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.