Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

Türkiye’de Otomotiv Sektoru İlk Çeyrekte Güçlü Büyümeye Devam Ediyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde toplamda 352 bin 299 araç üretildi. Bu üretimde 220 bin 927 otomobil yer alırken, geri kalan kısmı traktör üretiminden oluştu.

İlk çeyrekte üretilen araçların yüzde 73’ü, yani 257 bin 212 adeti yurtdışına ihraç edildi. Otomobil üretiminde ise 220 bin 927 aracın 149 bin 843’ü ihraç edildi.

OYAK Renault Otomobillerde Lider Konumunu Koruyor

Otomobil üretiminde en fazla adetle 90 bin 245 araçla Bursa’da faaliyet gösteren OYAK Renault liderliği sürdürdü. OYAK Renault’un toplam otomobil üretimindeki payı yüzde 40,8 olarak belirlendi.

Hyundai Motor Türkiye, 61 bin 800 otomobil üretimiyle ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırayı 50 bin 585 otomobil üretimiyle Sakarya’da bulunan Toyota ve dördüncü sırayı 18 bin 297 otomobil üretimiyle Bursa’daki TOFAŞ aldı.

Bursa’da ise ocak-mart döneminde 108 bin 542 otomobil üretildi ve Türkiye genelindeki otomobil üretiminin yüzde 49,1’i bu kentte gerçekleşti.

Bursa, Türkiye’nin Otomobil İhracatında Önemli Rol Oynuyor

Bursa’nın liderliğini sürdüren OYAK Renault, otomobil ihracatında da 64 bin 828 adetle ilk sırada yer aldı. Hyundai Motor Türkiye ikinci, Toyota üçüncü ve TOFAŞ ise dördüncü sırada bulunuyor.

Bu yılın ilk 3 ayında Bursa’dan yapılan otomobil ihracatı, Türkiye’nin toplam otomobil ihracatının yüzde 44’ünü oluşturdu. Kentte üretilen otomobillerin yüzde 60,66’sı yurtdışına gönderildi.

Bursa, günlük olarak 1206 aracı üretim bandından indirirken, 731,6 otomobili de dış satış yaparak ihracatını sürdürdü. Kentin bir saat içinde yurtdışına gönderdiği otomobil sayısı ise 30,48 oldu.

Related Posts

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

Türk inşaat devini 2 kişi iflas ettirdi. 4 bin daire ve dükkanı teslim edemedi. 6 yıl TMSF’de kalmıştı

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerinden Fi Yapı İnşaat AŞ, mahkeme kararıyla iflas etti. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, şirketten daire alan Suna Göksu ve Tuncay Zaptiye’nin iflas talebi kabul edildi. Fi Yapı …

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …