Kriz ayında altına sarıldık

Güvenli Liman Altın, Yatırımcıların Gözdesi

ALTIN rekor serisine ara vermesine rağmen talep hız kesmiyor. Vatandaşların 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan siyasi operasyonun ardından ekonomi programına inancını kaybetmesiyle ‘güvenli liman’ altın ön plana çıktı. Kuyumcularda yapılan kartlı harcamalardaki büyüme üç haneye ulaştı.

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre mart ayında yapılan toplam kartlı ödeme tutarı yıllık bazda yüzde 48 artarak 1.7 trilyon lirayı aştı. Ancak altının yurt içinde siyasi tansiyonun artması ve TL’nin değer kaybetmesi, yurt dışında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleriyle Euro’dan sonra en iyi yatırım aracı olduğu mart ayında kuyumcularda yapılan kartlı harcamalar katlandı.

İşlem Adedi ve Büyüme Oranları

Martta kuyumcularda yapılan kartlı harcamaların büyüklüğü yıllık bazda yüzde 165.9 artarak 22 milyar 169 milyon liradan 58 milyar 951 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde kuyumcularda yapılan kartlı işlem adedi de yüzde 16 arttı. Kuyumculardaki kartlı harcama tutarı yüzde 34.89 artarak resmi enflasyondan çok daha hızlı büyüdü.

Altına ilginin sürmesinin bir diğer önemli nedeni ise ons altının yılbaşından bu yana yüzde 26.5 değerlenmesi oldu. Analistler altındaki yükselişin yeniden başlamasını beklerken, piyasa analisti Fawad Razaqzada, ticaret savaşlarındaki müzakerelerin yavaş sürmesinin altına yarayabileceğini belirtiyor. JPMorgan da 2026’da ons altının 4.000 doları aşacağını tahmin ediyor.

Sertifika Talebinde Düşüş

Son dönemde fiziki altın almak yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı altın sertifikasına talebin artması dikkat çekiyordu. Borsa İstanbul’da ‘Altın S1’ koduyla işlem gören sertifika, cuma günü yüzde 4.98, tarihi zirvesi gördüğü salı gününe kıyasla da yüzde 12.27 geriledi. Vergi avantajının olması, alım-satım makasının bankacılık sistemine kıyasla daha düşük olmasıyla beraber sertifikanın fiyatı ile teoride işlem görmesi gereken seviye olan gram altın arasındaki makas geçen hafta yüzde 20’yi aşmıştı.

Related Posts

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Warren Buffett servetini dağıtıyor: En zengin listesindeki sıralaması değişti

ABD’li milyarder Warren Buffett, bu yıl Gates Vakfı ve aile vakıflarına 6 milyar dolarlık hisse bağışladı böylece Buffet’ın toplam yaptığı bağışların değeri 60 milyar doları aştı. Buffet’ın bağış sonrası dünyanın en zenginlerindeki sıralaması değişti.

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.