Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi, “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” semineri düzenledi. Seminerde gıda güvenliği ve kalitesi ele alındı ve tarladan sofraya uzanan süreçteki denetim ve yönetim uygulamalarının uluslararası boyutu vurgulandı. Katılımcılara güncel gelişmeler aktarılarak, küresel düzeydeki gıda güvenliği standartları tanıtıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy’un sunumuyla gerçekleştirilen seminerde, gıda güvenliğinin geniş kapsamlı bir konu olduğu ve uluslararası iş birliği ve bilgi paylaşımının güvenli gıda üretimini desteklediğine dikkat çekildi.

Seminerde Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşirken, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de seminerde yer aldı. Prof. Dr. Özden, merkezin Kıbrıs’a özgü tarım değerlerini koruma ve bilimsel temelde gelecek nesillere aktarma misyonuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Özden, merkezin aynı zamanda tarım, gıda ve kırsal kalkınma konularında ulusal ve uluslararası iş birliklerine odaklanarak yerel değerleri yaşatmayı ve toplumla paylaşmayı amaçladığını ifade etti. Merkezin aynı zamanda KKTC’nin AB uyum sürecine katkı sağlamak için bilimsel üretim hedeflediğini belirtti.

Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy, “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” sunumunda küreselleşmenin ve teknolojik ilerlemelerin gıda güvenliği yönetimi üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde ele aldı. Özellikle soğuk zincir sistemleri ve lojistik altyapıdaki gelişmelerin güvenli taşımacılıkta önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ulusoy, blockchain teknolojisinin ürün izlenebilirliğine katkı sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Ulusoy, akıllı tarım uygulamalarının üretim verimliliğini artırdığını ve küresel pazar erişimini kolaylaştırdığını belirterek, gıda güvenliği sağlanırken uluslararası düzeyde uyumlu yasal düzenlemelerin önemine vurgu yaptı. Aynı zamanda, toplumsal etkisi olan güvensiz gıda tüketiminin önlenmesi için uluslararası düzeyde iş birliği gerektiğini belirtti.

Related Posts

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.